Μαθαίνουμε να γράφουμε, να μοιραζόμαστε, να δημιουργούμε μόνοι μας, αλλά και σε συνεργασία με τους άλλους.
Συζητάμε, ανταλλάσσουμε τις πιο τρελές μας ιδέες, που μπορεί να γίνουν ένα διήγημα ή ένα παραμύθι.
Ανακαλύπτουμε συγγραφείς και διαφορετικούς τρόπους να μοιραζόμαστε τη φαντασία μας.
Μαθαίνουμε να δημιουργούμε μια πλοκή, να κάνουμε τις ιδέες μας πράξη, να ανακαλύπτουμε τη μαγεία των λέξεων.
Να δημιουργούμε τους δικούς μας κόσμους.
Σε ομάδες με παιδιά από 7 ετών αλλά και σε ομάδες με ενηλίκους οποιασδήποτε ηλικίας η δημιουργία κινητοποιεί και μας κάνει να σκεφτόμαστε αλλά και να ζούμε τη κάθε στιγμή.
Μαθαίνω να γράφω δημιουργικά και να εκφράζομαι καλλιτεχνικά μέσα από εικαστικές προσεγγίσεις, με την βοήθεια των Ελλήνων Συγγραφέων.
Όλο και περισσότερα παιδιά δυσκολεύονται να εκφραστούν κι ακόμη περισσότερο να γράψουν. Κι όμως η γραφή θα μπορούσε να γίνει ένα δημιουργικό ταξίδι, αρκεί να τους δώσουμε τα κατάλληλα ερεθίσματα ώστε να μπορέσουν ελεύθερα να αξιοποιήσουν αλλά και να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους.
Η εικαστικός Πολυτίμη Μαχαίρα και ο συγγραφέας Κώστας Στοφόρος αξιοποιούν δημιουργικά εμβληματικά έργα των μεγάλων Ελλήνων συγγραφέων της Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας, όπως των:
Παρουσιάζοντάς τα, συζητώντας γι’ αυτά, χρησιμοποιώντας ζωγραφιές, λέξεις, ακόμα κι αντικείμενα, τα παιδιά εξοπλίζονται με τα ιδανικά εφόδια ώστε να μπορούν να αποτυπώσουν τις ιδέες, τις σκέψεις και τη φαντασία τους στο χαρτί, φτιάχνοντας τις δικές τους ιστορίες.
Με οδηγό το συγγραφικό έργο του εκάστοτε συγγραφέα, επιχειρούμε μία διαδρομή στο χώρο της Τέχνης, προσεγγίζοντας διαφορετικά είδη και εκφάνσεις αυτής. Ανατρέχουμε σε περασμένους αιώνες και παραδοσιακές μορφές τέχνης, όχι όμως αποκλειστικά καθώς εστιάζουμε – μέσα από ένα πνεύμα οικολογικής και κοινωνικής συνείδησης – στη νευραλγική θέση της σύγχρονης Τέχνης, τον κρίσιμο 21ο αιώνα που διανύουμε.
Τα οφέλη από τη συμμετοχή σε ένα τέτοιο εργαστήριο:
Ο τίτλος κάθε συγγραφικού έργου, καθώς και η θεματολογία την οποία πραγματεύεται, αποτελεί πρόκληση για έμπνευση και γίνεται οδηγός στα μονοπάτια διαφορετικών μορφών Τέχνης.
Στόχος, μεταδίδοντας τη γνώση και ενεργοποιώντας τη φαντασία, το χιούμορ και την ευρηματικότητα, είναι η αφύπνιση και ευαισθητοποίηση των παιδιών, όχι μόνο σε θέματα Κλασικών Τεχνών, (ζωγραφική, κολλάζ, γλυπτική, θέατρο, κουκλοθέατρο κλπ.) αλλά και μέσα από εναλλακτικές μορφές Τέχνης, όπως η διαδικασία του upcycling και της trash art. Επαναπροσδιορίζουμε έτσι τη θέση μας σε σχέση με το περιβάλλον και την δημιουργική επαναχρησιμοποίηση υπαρχόντων υλικών ως πρώτη ύλη.
Ακολουθώντας τα μονοπάτια της Τέχνης, ως αντανάκλαση της ζωής μας, τα παιδιά αντλούν τροφή για σκέψη μέσα από τον καταγγελτικό χαρακτήρα στα graffiti, την street και την urban art, τις καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, τις εκδηλώσεις και δράσεις διαμαρτυρίας (όπως αυτές που εστιάζουν στη σχολική βία, την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας).